Новости

Дипломати G20 нарешті узгодили проєкт заяви саміту. Попри Росію

Представники зовнішньополітичних відомств країн-учасників саміту G20 на Балі погодили наприкінці дня 14 листопада комюніке для своїх лідерів. Перепоною стало подолання розбіжностей щодо того, наскільки жорстко критикувати Росію за її війну в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Цілий день дипломати шукали формулювання, які б дозволили провести чітку межу між визнанням стурбованості Росією та вимогою поступок від неї.

Узгоджений проєкт декларації кореспондується з попередньою резолюцією ООН, яка так само висловлювала стурбованість з приводу агресії Росії та вимагала від неї вийти з України. Водночас сьогоднішній проєкт заяви G20 відзначає розбіжності насамперед в тому, що Росія відмовляється називати повномасштабне вторгнення в Україну війною. При цьому деякі дипломати пропонували посилатися на "війну в Україні", а не на "війну Росії в Україні".

Було також досягнуто згоди щодо формулювань, які засуджують будь-які загрози використання ядерної зброї, на чому особливо наполягали представники США. Згадувалася і заборона використання цієї зброї, як заявляла Москва, говорячи про застосування всіх наявних в її розпорядженні засобів для захисту територій, які вона незаконно анексувала в Україні.

Попри те, що питання вторгнення Росії в Україну заполонило весь порядок денний саміту, який й досі залишається невідомим, на саміті обговорюватимуться також питання охорони здоров’я та зміни клімату, щодо яких було домовлено під час минулорічного саміту у Римі.

Протягом дня на зустрічах за зачиненими дверима саміту G20 Китай рішуче підтримував Росію, перешкоджаючи спробам західних офіційних осіб включити до нього формулювання, що засуджують війну.

Крім того, РБК-Україна повідомляло, що міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров є найвищою російською офіційною особою на саміті G20. Через його присутність світові лідери відмовилися від спільного фото на Балі.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.