Новости

Греція витратить 3,2 млрд євро на захист споживачів від енергокризи, спровокованої Росією

Греція планує прийняти новий пакет заходів на суму 3,2 млрд євро, щоб зменшити тиск на бюджети домашніх господарств і підприємства через різке зростання цін на енергоносії. Міністр фінансів Христос Стайкоурас заявив, що програма буде частково фінансуватися з держбюджету.

Про це повідомляє РБК-Україна. з посиланням на Reuters.

Як і багато інших країн, Греція з минулого року знаходиться в лещатах різкого зростання цін на газ, електроенергію, паливо і продукти харчування, який посилився після вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

З вересня Афіни субсидують рахунки за електроенергію і газ, а також запропонували разовий грант вразливим групам на загальну суму 4 млрд євро.

У четвер прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс заявив в телезверненні, що уряд також встановить стелю оптових цін на електроенергію і відшкодує до 60% всіх надбавок, які споживачі електроенергії з річним доходом до 45 тисяч євро сплатили в грудні – травні, серед інших заходів.

Стайкоурас сказав, що програма підтримки консервативного уряду буде частково фінансуватися з державного бюджету.

"Загальна вартість заходів становить 3,2 млрд євро, з яких 1,1 млрд євро припадає на бюджет", – сказав Стайкурас на брифінгу для преси.

Раніше Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) оприлюднило план з 10 пунктів зі скорочення споживання нафти. Рекомендації, які включають більш низькі обмеження швидкості, роботу з дому, дні без автомобілів в містах, дешевший громадський транспорт і більш широке використання автомобілів, можуть скоротити попит на нафту на 2,7 млн барелів на день протягом чотирьох місяців.

Термінові і важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.