Новости

Зеленський і Байден зустрілися на саміті НАТО: перші подробиці

Президент Володимир Зеленський зустрівся з американським колегою Джо Байденом на полях саміту НАТО, який проходить у Вашингтоні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію зустрічі двох лідерів.

Новина доповнюється…

Саміт НАТО у Вашингтоні

Нагадаємо, що з 9 і по 11 липня у Вашингтоні проходить 75-й ювілейний саміт НАТО. Окрім 32 країн-членів в ньому беруть участь ще 35 їх партнерів, серед яких і Україна. В рамках заходу американський лідер Джо Байден оголосив про посилення української ППО. Так, три Patriot відправлять Україні США, Німеччина та Румунія, ще один ЗРК зберуть Нідерланди з іншими союзниками. Італія своєю чергою надасть Україні SAMP-T.

Крім того, з цього саміту українці отримали хороші новини й щодо F-16. Союзники повідомили, що перші обіцяні винищувачі уже на шляху до України й вже цього літа захищатимуть українське небо.

Також країни узгодили декларацію в якій говориться про те, що члени Альянсу мають намір надати Україні мінімальне базове фінансування в розмірі 40 млрд євро протягом наступного року та забезпечити стійкий рівень допомоги з питань безпеки.

Що стосується руху нашої країни до НАТО, то союзники заявили про "незворотність шляху" України до членства в Альянсі, йдеться у підсумковій декларації саміту. Зазначено, що Київ отримає офіційне запрошення тоді, коли виконає всі умови й буде згода всіх країн-членів.

Разом з тим Альянс ухвалив рішення про створення структури з координації безпекової допомоги та підготовки для України (NSATU) й підтримав утворення Спільного центру аналізу, підготовки та навчання Україна – НАТО (JATEC). Водночас союзники привітали рішення генсека НАТО Єнса Столтенберга призначити старшого представника Альянсу в Україні.

Детальніше про саміт НАТО і які результати він приніс для України – читайте в окремому матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.