Новости

Виноградний сезон стартує. Коли чекати на зниження цін

З наближенням осені в Україні починають збирати виноград. Ягода вже є у продажу, але переважно імпортна за високою ціною. Зменшення вартості слід очікувати у пік сезону.

Докладніше про те, які ціни на виноград будуть цього року, – в матеріалі РБК-Україна.

Зміст:

  • Виноградні регіони України
  • Скільки коштує ягода
  • Коли ціна на виноград знизиться

Виноградні регіони України

Виноград різних сортів доступний у продажу протягом всього року. Але якщо в холодний сезон його імпортують, то влітку та восени можна поласувати саме українською ягодою.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка розповів виданню, що в нашій країні вирощування винограду притаманне для більш теплих регіонів.

Експерт навів дані Держстату, за якими загальна площа насаджень винограду в Україні становить 27,5 тис. га. Серед них Одеська область займає 66% (18,2 тис. га), Миколаївська – 17% (4,6 тис. га), Закарпатська – 11% (3,1 тис. га).

Загальне виробництво всіх сортів зареєстрованих підприємств за 2023 рік становило 2448,7 тис. тонн з середньою врожайністю 93 ц/га.

Фото: виноград вирощують у теплих регіонах (freepik.com)

Цього року виноградарі Одещини прогнозують гарний урожай. Місцеві фермери пояснюють, що цьому посприяла спекотна погода, яку "полюбляє" культура.

Скільки коштує ягода

Як зазначає експерт УКАБ, на сьогодні в переважній більшості пропозиція винограду на внутрішньому ринку України складається з імпортного товару, середня ціна якого варіюється від 180-220 грн/кг.

У мережах українських супермаркетів ціни на 8 серпня 2024 різнилися залежно від країни походження ягоди та акційних пропозицій.

В АТБ представлений виноград із Туреччини (Кишмиш за ціною 96,95 грн/кг) та Індії (білий виноград за 122,39 грн/кг).

Скриншот atbmarket.com

У "Сільпо" ціни на виноград стартують зі 111 грн/кг за виноград Кишмиш (Туреччина). Український виноград сорту "Преображення" коштує 159 грн/кг, іспанський мускат – 179 грн/кг.

Скриншот silpo.ua

На порталі Мінфін, де вказані середні ціни на виноград по супермаркетах, можна простежити поступове зниження вартості від початку місяця з 228 грн/кг до 159,9 грн/кг.

Як порівняти з минулим роком, наразі виноград у магазинах коштує дорожче. Ціна на 1 серпня 2023 складала 110,45 грн/кг.

Варто зазначити, що на продуктових ринках вже потроху продають українську ягоду.

Минулих вихідних на одеському Привозі виноград пропонували покупцям за 60-90 грн/кг (сорт Кишмиш). На ринку Рівного ягода вартувала 120 грн/кг. У Переяславі ціни становили від 120 до 150 грн/кг. Місцевий переяславський продавець каже, що через спекотну погоду цього року врожай дозрів швидше.

Коли ціна на виноград знизиться

Збільшення пропозиції винограду розпочнеться в другій половині серпня, і вже на початку вересня на ринку широко буде представлена як імпортна продукція, так й українська.

Максим Гопка зазначає, що у пік пропозиції ціни на ягоду традиційно повинні знизитися у половину та навіть більше.

Такого зниження варто очікувати ближче до середини вересня.

При підготовці матеріалу використовувалися: коментар аналітика УКАБ Максима Гопки, дані мереж українських супермаркетів та порталу Мінфін, публікації "Юг TODAY", Odesa Online, Переяслав City та "Радіотрек".

Раніше ми розповідали, скільки зараз коштують овочі та чи варто вже робити запаси на зиму.

Також повідомлялося, що зростання цін в Україні прискориться в наступні місяці. За прогнозом НБУ, додатковий тиск на вартість продовольчих товарів матимуть зниження пропозиції городини та збільшення витрат бізнесу через посуху та аномальну спеку влітку цього року.