Новости

Шоколадний пиріг без яєць: секрет ідеальної випічки, яка здивує навіть гурманів

Приготувати смачний шоколадний пиріг – легко і цілком можливо. Його смак потішить навіть гурманів.

Покроковим рецептом приготування ділиться РБК-Україна з посиланням на допис кулінарки Jane Lubowitz у Facebook.

Інгредієнти для пирога

Для тіста:

  • Молоко: 450 г (приблизно 2 грановані склянки)
  • Борошно: 300 г (приблизно 2 грановані склянки)
  • Цукор: 250 г (приблизно 1,5 склянки)
  • Какао-порошок: 6 столових ложок
  • Розпушувач: 4 чайні ложки

Для заварного крему (за бажанням):

  • Молоко: 2 склянки
  • Цукор: 1 склянка
  • Кукурудзяний крохмаль: 4 столові ложки
  • Яйця: 1–2 шт.

Покроковий рецепт приготування

Якщо ви вирішили додати крем до пирога, почніть саме з нього, щоб він встиг повністю охолонути. У сотейнику середнього розміру з'єднайте цукор, яйця та кукурудзяний крохмаль.

Ретельно перемішайте вінчиком до повної однорідності, щоб не було грудочок. Поступово влийте молоко, продовжуючи інтенсивно помішувати. Поставте сотейник на повільний вогонь і варіть, постійно помішуючи, до загусання.

Як тільки з'являться перші бульбашки на поверхні, зніміть крем з вогню. Накрийте готовий крем харчовою плівкою "в контакт" (тобто плівка має щільно прилягати до поверхні крему, щоб уникнути утворення скоринки) і дайте йому повністю охолонути до кімнатної температури, а потім поставте в холодильник.

У великій мисці з'єднайте всі сухі інгредієнти для тіста: борошно, цукор, какао-порошок та розпушувач. Добре перемішайте їх лопаткою або вінчиком, щоб усі компоненти рівномірно розподілилися.

Після цього влийте тепле молоко. Обережно, але ретельно перемішайте тісто. Важливо не збивати його довго, просто доведіть до однорідної консистенції. Тісто має бути досить рідким.

Підготуйте форму для випічки: застеліть її дно пергаментним папером. Якщо форма роз'ємна, можна додатково змастити бортики олією та присипати борошном або какао.

Вилийте підготовлене тісто у форму. Випікайте пиріг у попередньо розігрітій до 180°C духовці приблизно 40–45 хвилин. Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою: якщо вона виходить із центру пирога сухою, значить, він готовий.

Дайте готовому пирогу трохи охолонути у формі, потім обережно вийміть його. Цей пухкий, насичено-шоколадний, ароматний пиріг неймовірно смачний навіть без яєць, і його можна подавати як самостійний десерт, просто присипавши цукровою пудрою.

Якщо ж ви бажаєте перетворити його на справжній домашній торт, дочекайтеся повного охолодження пирога.

Розріжте його на два або три пласти (залежно від висоти), а потім перемастіть кожен шар заздалегідь приготованим та охолодженим заварним кремом. За бажанням, можна використовувати сметанний, вершковий або будь-який інший улюблений крем.

Вас може зацікавити:

  • Львівський сирник на шоколадному тісті
  • Пиріг "12 ложок", який завжди вдається
  • Смачний пиріг з куркою та грибами, який сподобається усіх родині