Новости

Найкращий час для вживання насіння чіа: заряд енергією гарантовано

Насіння чіа містить багато користі для здоров’я, але не всі знають, що час його вживання може суттєво впливати на рівень енергії. Щоб отримати максимум бадьорості, важливо знати, коли саме додавати чіа до свого раціону.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.

Найкращий час для вживання насіння чіа

За даними Health Harvard, насіння чіа можна їсти в будь-який час доби. Однак, особливо корисним воно є вранці як частина сніданку або полуденного перекусу.

Ось як насіння чіа може наситити енергією на цілий день:

  • є гарним джерелом білка, що допомагає забезпечити стабільне джерело енергії
  • високий вміст клітковини та білка також може допомогти менше відчувати голод
  • містить тип вуглеводів, які називаються олігосахаридами, що допомагають підтримувати стабільний рівень енергії

Користь насіння чіа для здоров'я

Містить багато корисних поживних речовин

The Nutrition source повідомляє, що насіння чіа містить різноманітні поживні речовини, зокрема:

  • клітковину
  • білок
  • омега-3 жирні кислоти

Насіння чіа є повноцінним білком, тобто воно містить усі дев'ять незамінних амінокислот, які організм не може виробляти.

Крім того, продукт також містить такі мікроелементи:

  • кальцій
  • фосфор
  • магній
  • калій
  • залізо
  • цинк
  • селен
  • мідь
  • марганець

Підтримка здоров'я серця

Омега-3 та клітковина в насінні чіа можуть допомогти знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), також відомих як "поганий" холестерин, та підвищити "хороший".

Омега-3 жирні кислоти, що містяться в насінні чіа, можуть відігравати певну роль в захисних для серця функціях, таких як:

  • регулювання артеріального тиску та серцевого ритму
  • запобігання утворенню тромбів
  • зменшення запалення

Допомога у контролі ваги

Journal of Food Science and Technology інформує, що насіння чіа також містить харчові волокна, які, як було виявлено, допомагають збільшити відчуття ситості після їжі та зменшити апетит.

Після вживання насіння чіа утворює у шлунку гелеподібну речовину. Це може допомогти довше відчувати ситість і зменшити апетит.

Підтримка здоров'я травної системи

Високий вміст клітковини в насінні чіа може допомогти підтримувати здоров'я травлення шляхом:

  • зменшення закрепу
  • природно не містить глютену та підходить для людей з целіакією

Містить антиоксиданти

Насіння чіа містить такі антиоксиданти, як:

  • токофероли
  • фітостероли
  • каротиноїди
  • поліфенольні сполуки

Окислювальний стрес, спричинений вільними радикалами, може пошкодити клітини та потенційно призвести до захворювань. Антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали, захищаючи організм від пошкоджень, спричинених оксидативним стресом.

В насінні чіа антиоксиданти можуть допомогти захистити від таких захворювань, як:

  • запалення
  • деякі види раку
  • хвороба серця
  • запалення
  • хвороба Альцгеймера

Як безпечно їсти насіння чіа

Уникайте потенційних небезпек, пов’язаних із насінням чіа, дотримуючись наступних порад:

  • насіння чіа швидко набухає, коли вбирає рідину, що може становити небезпеку задухи, особливо для людей, яким важко ковтати
  • насіння чіа не слід їсти сухим, оскільки це може спричинити закупорку стравоходу при контакті з вологою та набряку
  • завжди замочуйте насіння чіа в рідині перед вживанням або поєднуйте його з вологою їжею, такою як йогурт

Вас може зацікавити:

  • 5 продукти, які підвищують тривожність та стрес
  • Чому не варто купувати натертий сир в магазині
  • Що буде з тілом, якщо з'їсти яблуко перед сном