Новости

Токіо закликав японські компанії співпрацювати з новим оператором газопроводу “Сахалін-2”

Уряд Японії звернувся до двох найбільших промислових альянсів з проханням приєднатися до нового оператора нафтогазового проекту "Сахалін-2" на Далекому Сході Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Japan Todaу.

Запити до Mitsui & Co і Mitsubishi Corp, які в даний час володіють частками в проекті, надійшли після того, як в кінці червня президент Росії Володимир Путін підписав указ про захоплення контролю над проектом зі створенням нової операційної компанії.

Згідно з Указом, іноземні інвестори повинні протягом місяця подати заявку на збереження своїх часток у новій компанії після її створення.

"Ми будемо працювати з державним і приватним секторами для захисту інтересів компаній і забезпечення стабільних поставок зрідженого природного газу", — заявив на прес-конференції міністр економіки, торгівлі і промисловості Коїті Хагіуда.

Хагіуда сказав, що раніше в п'ятницю він зустрівся з президентом Mitsui Кенічі хорі, щоб особисто попросити його розглянути можливість приєднання до нового проекту, додавши, що міністерство звернулося з аналогічним проханням до Mitsubishi.

Mitsui і Mitsubishi володіють 12,5% і 10% акцій проекту відповідно. Річна потужність "Сахаліну-2" становить близько 10 мільйонів тонн СПГ, при цьому Японія імпортує близько 6 мільйонів тонн. Британська компанія Shell PLC, якій належить приблизно 27,5% акцій проекту, заявила 28 лютого, що вийде зі спільного підприємства "Сахалін-2" з "Газпромом" після вторгнення Росії в Україну. "Газпрому" належить близько 50 відсотків акцій проекту.

Раніше повідомлялося, що Японія закликала Росію виключити райони навколо Курильських островів для проведення військових навчань, які вважаються спірною територією.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.