Новости

Домашня ковбаса зі свинини: простий рецепт без “хімії”, який смакує краще магазинної

Ніжна, соковита й неймовірно ароматна домашня ковбаса зі свинини – страва, яка повертає смак дитинства. Без консервантів, без "хімії" лише натуральні продукти та справжній аромат смаженого м’яса.

Рецептом ділиться РБК-Україна з посиланням на допис кулінарки Jane Lubowitz у Facebook.

Інгредієнти:

  • свинина (лопатка) – 1,2 кг
  • свіже сало – 200–300 г
  • часник – 2 головки
  • сіль – 2 ч. ложки (без гірки)
  • чорний мелений перець – ½ ч. ложки
  • крижана вода – 100 мл
  • свиняча кишка – 2–2,5 м
  • лавровий лист – 2 шт.
  • олія – для обсмаження

Як приготувати домашню ковбасу

Свинину та сало наріжте кубиками приблизно 1×1 см. Додайте сіль, перець і холодну воду. Ретельно вимішуйте близько 10 хвилин, поки м’ясна маса не стане трохи липкою, саме це забезпечить ніжну текстуру ковбаси.

Кишку добре промийте зовні й усередині під проточною водою, вона має бути чистою та без запаху.

На м’ясорубку встановіть насадку для ковбас. Натягніть кишку, випустіть повітря, зав’яжіть один край і поступово наповнюйте м’ясною масою. Не натискайте занадто сильно — ковбаса не повинна бути надто щільною.

Сформуйте кільце або кілька невеликих ковбасок. Зубочисткою зробіть проколи через кожні 2–3 см, щоб при нагріванні не лопнула. Потім залиште у холодильнику мінімум на 5 годин.

У гарячій, але не киплячій воді (80–85°C) з лавровим листом та сіллю варіть 20–25 хвилин.

Після варіння обсмажте ковбасу на олії до рум’яної скоринки або запечіть у духовці при 190°C близько 20 хвилин.

Для ще яскравішого аромату додайте трохи копченої паприки або підрум’яньте ковбасу на грилі.

Вас може зацікавити:

  • Рецепт ідеального м'яса за бабусиним рецептом
  • Рецепт смачних котлет без фаршу і муки
  • Рейтинг радянських ковбас, які їли українці