Новости

Росіяни створили на окупованих територіях понад 20 фільтраційних таборів, – Reuters

Росіяни створили на окупованих територіях 21 фільтраційний табір, в яких утримують і допитують військовополонених і цивільних.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Такі дані опубліковані в новому спільному звіті вчених Єльського університету і Держдепартаменту США. При формуванні звіту використовувалися комерційні супутникові знімки та інформація з відкритих джерел. Ретельний аналіз даних допоміг з високим ступенем достовірності ідентифікувати 21 фільтраційний табір, які раніше служили школами, ринками і в'язницями.

Дослідники перевірили кожен з 21 таборів принаймні з п'яти незалежних джерел і вважають, що принаймні ще сім місць є частиною системи фільтрації і можуть бути включені до цього списку пізніше.

Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи громадської охорони здоров'я, яка підготувала звіт, є партнером фінансованої Держдепартаментом США обсерваторії конфліктів, створеної в травні для збору та аналізу доказів військових злочинів, скоєних Росією в Україні.

За словами віце-прем'єра з питань реінтеграції Ірини Верещук, на тимчасово окупованих Росією територіях так звану фільтрацію не проходить близько 30% місцевого населення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Російська Федерація створила не менше 18 фільтраційних таборів, через які проходять жителі окупованих територій.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.