Шкірка гарбуза – не сміття, а цінне джерело користі. Вона містить багато клітковини, антиоксидантів, цинку та вітамінів А, С і Е, які підтримують імунітет та покращують стан шкіри.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Багате джерело антиоксидантів
За даними PubMed, шкірка гарбуза мускатного містить флавоноїди та каротиноїди, включаючи бета-каротин, лютеїн та криптоксантин.
Ці сполуки діють як захисна система для ваших клітин, допомагаючи нейтралізувати оксидативний стрес – тип пошкодження, спричиненого запаленням, стресом та впливом навколишнього середовища.
Клітини з часом неодноразово пошкоджуються, тому це може збільшити ризик хронічних захворювань, включаючи деякі види раку.
Здоровий рівень цукру в крові
Mayo clinic інформує, що гарбуз містить вуглеводи, але здебільшого це складні в поєднанні з клітковиною, вітамінами та антиоксидантами, що робить його поживною їжею. Його природні цукри збалансовані клітковиною, яка допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.
М’якоть гарбуза багата на клітковину – близько 6,6 г на 1 склянку.
Покращення травлення
Згідно з даними Cleveland clinic, клітковина може допомогти покращити травну систему. Шкірка містить нерозчинну клітковину, яка підтримує регулярність випорожнень і допомагає запобігти закрепам.
Клітковина також є пребіотиком, що означає, що вона живить корисні кишкові бактерії. Коли ці бактерії ферментують клітковину, вони виробляють коротколанцюгові жирні кислоти – сполуки, які допомагають підтримувати слизову оболонку кишечника та можуть зменшити запалення в травному тракті.
Підтримка імунної системи
Одна порція гарбуза мускатного може містити до 50% рекомендованої добової норми вітамінів А та С. Ці поживні речовини відіграють ключову роль у підтримці міцності імунної системи.
Вітамін А підтримує слизову оболонку дихальних шляхів і травлення. Тоді як вітамін С підтримує функцію імунних клітин і допомагає захистити ці клітини від пошкодження під час боротьби з інфекціями.
Як помити гарбуз
Замочіть гарбуз у холодній воді на 5-10 хвилин. Добре почистіть щіткою або губкою. Можна використати розчин соди (1 ч. ложка на 1 л води), потім ретельно сполоснути. Обсушіть чистим рушником.
Запікайте при 180-200C, 25-40 хв (залежно від шматків). Тушкувати або готувати на пару варто 15-25 хв. Після цього шкірка стане м’якою, тонкою й цілком їстівною.
Вас може зацікавити:
- Чи справді безпечно їсти сирий гарбуз
- 4 помилки під час зберігання сиру, через які він швидко зіпсується
- Що буде з тілом, якщо з'їсти яблуко перед сном
