Новости

Не викидайте шкірку гарбуза: ви здивуєтесь, скільки в ній користі

Шкірка гарбуза – не сміття, а цінне джерело користі. Вона містить багато клітковини, антиоксидантів, цинку та вітамінів А, С і Е, які підтримують імунітет та покращують стан шкіри.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.

Багате джерело антиоксидантів

За даними PubMed, шкірка гарбуза мускатного містить флавоноїди та каротиноїди, включаючи бета-каротин, лютеїн та криптоксантин.

Ці сполуки діють як захисна система для ваших клітин, допомагаючи нейтралізувати оксидативний стрес – тип пошкодження, спричиненого запаленням, стресом та впливом навколишнього середовища.

Клітини з часом неодноразово пошкоджуються, тому це може збільшити ризик хронічних захворювань, включаючи деякі види раку.

Здоровий рівень цукру в крові

Mayo clinic інформує, що гарбуз містить вуглеводи, але здебільшого це складні в поєднанні з клітковиною, вітамінами та антиоксидантами, що робить його поживною їжею. Його природні цукри збалансовані клітковиною, яка допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.

М’якоть гарбуза багата на клітковину – близько 6,6 г на 1 склянку.

Покращення травлення

Згідно з даними Cleveland clinic, клітковина може допомогти покращити травну систему. Шкірка містить нерозчинну клітковину, яка підтримує регулярність випорожнень і допомагає запобігти закрепам.

Клітковина також є пребіотиком, що означає, що вона живить корисні кишкові бактерії. Коли ці бактерії ферментують клітковину, вони виробляють коротколанцюгові жирні кислоти – сполуки, які допомагають підтримувати слизову оболонку кишечника та можуть зменшити запалення в травному тракті.

Підтримка імунної системи

Одна порція гарбуза мускатного може містити до 50% рекомендованої добової норми вітамінів А та С. Ці поживні речовини відіграють ключову роль у підтримці міцності імунної системи.

Вітамін А підтримує слизову оболонку дихальних шляхів і травлення. Тоді як вітамін С підтримує функцію імунних клітин і допомагає захистити ці клітини від пошкодження під час боротьби з інфекціями.

Як помити гарбуз

Замочіть гарбуз у холодній воді на 5-10 хвилин. Добре почистіть щіткою або губкою. Можна використати розчин соди (1 ч. ложка на 1 л води), потім ретельно сполоснути. Обсушіть чистим рушником.

Запікайте при 180-200C, 25-40 хв (залежно від шматків). Тушкувати або готувати на пару варто 15-25 хв. Після цього шкірка стане м’якою, тонкою й цілком їстівною.

Вас може зацікавити:

  • Чи справді безпечно їсти сирий гарбуз
  • 4 помилки під час зберігання сиру, через які він швидко зіпсується
  • Що буде з тілом, якщо з'їсти яблуко перед сном